Societat Civil vs Societat Limitada

Tot negoci ha d’escollir la seva forma jurídica, en la qual vol operar en el mercat. Les dues formes societàries més utilitzades són la Societat Civil i la Societat Limitada.

Evidentment, es poden escollir altres formes societàries i cadascuna té les seves peculiaritats, però en definitiva, el que estem decidint és si volem que la nostre societat tingui personalitat jurídica pròpia, o bé que, directa o indirectament, siguem nosaltres mateixos com a persona física.

I en aquest moment arriba la pregunta que es fa qualsevol emprenedor:

Societat Civil o Societat Limitada?

 Societat Civil

  • Més coneguda com a Societat Civil Particular o SCP, és idònia quan tots els seus socis treballen en l’activitat de la empresa. Sobretot quan són negocis petits, com una botiga; i especialment quan es vulgui estar en “mòduls”.
  • A més a més, acostumen a ser negocis que no tenen contingències importants, ja que els socis responen amb tot el seu patrimoni personal.
  • En general són negocis que estan de lloguer, i per tant no tenen actius importants dins la societat. I no tenen treballadors, o simplement realitzen alguna contractació laboral puntual.

Societat Limitada

  • Està pensada quan algun dels seus socis és un soci capitalista. És a dir, que no desenvolupa l’activitat del seu negoci directament.
  • La Societat Limitada pot donar una millor imatge de cara els nostres clients i proveïdors, però també implica un major cost administratiu. Encara que també un millor control, ja que estem obligats a portar la comptabilitat de l’empresa.
  • És interessant utilitzar aquesta figura jurídica, quan es vol capitalitzar l’empresa amb els beneficis obtinguts per a fer noves inversions, i quan les contingències poden ser importants. El fet de tenir una societat amb personalitat jurídica pròpia, ens serveix de pantalla per separar el patrimoni de la empresa del nostre patrimoni particular.

En tot cas, sempre s’ha d’estudiar cada cas concret per determinar quina és la forma jurídica que s’adapta millor a les necessitats de cadascú.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *