5 Raons per no escollir l’IVA pel criteri de caixa

El Setembre passat es va publicar la Llei de Suport als Emprenedors, on una de les seves mesures estrella era que les Pimes, que facturessin menys de 2 milions d’euros, no haurien d’ingressar l’IVA de les seves factures, fins que les cobressin. Fins aquí, tot sona molt bé. Però la realitat, no sempre és tant bonica com ens la volen vendre. A continuació, enumeraré les 5 raons més importants per les quals no convé acollir-se a aquesta modalitat d’IVA pel criteri de caixa:

1. Només estem diferint el “problema”: Si un client no ens paga, en el millor dels casos haurem d’ingressar aquest IVA a finals de l’any que ve.

2. Augment de la càrrega administrativa: Suposa un major control dels cobraments i pagaments de les factures, per informar a Hisenda d’aquestes operacions.

3. Possible pèrdua de clients: Els nostres clients, que no hagin optat per aquesta modalitat, no es podran deduir la nostra factura fins que la paguin. I a més a més, també els suposarà un augment de la càrrega administrativa.

4. Problemes per acreditar els cobraments en efectiu: La llei obliga als contribuents acollits a aquesta modalitat, a informar a Hisenda de la data i mitjà de pagament. Això pot suposar conflictes amb Hisenda en l’acreditació de les dates, ja que els pagaments en efectiu no deixen evidència a enlloc.

5. Cost del programa de comptabilitat: Les empreses que ja utilitzen un programa per la comptabilitat, tindran un cost extra per adaptar-lo al nou IVA pel criteri de caixa. Mentre que les que no en tenen cap, es veuran gairebé obligades a tenir-ne un per poder-ho gestionar.

Resumint, tot hi que s’hauria d’estudiar cada cas concret, la possible millora de la tresoreria per acollir-se a l’IVA pel criteri de caixa, quedaria eclipsada per la quantitat d’inconvenients que genera.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *