El problema de comprar amb moneda virtual

El problema de comprar amb moneda virtual

En els últims anys, s’han posada de moda les monedes virtuals o criptomonedes. La més famosa és el Bitcoin, però n’hi han moltes altres, com la moneda virtual catalana Croat. Per internet, es poden trobar diverses plataformes en les quals pots comprar o adquirir aquestes monedes virtuals. De fet, des del 2015, a la Unió Europea es consideren les monedes virtuals com a mitjà de pagament. Això ha provocat que alguns establiments comercials ja comencin a acceptar que els seus clients paguin amb alguna moneda virtual, enlloc de pagar en euros. Pel venedor li pot resultar una estratègia comercial atractiva, més enllà dels costos de gestió que li pugui ocasionar, i ho declara com si fos una venda en euros.

El problema el pot tenir el comprador, el pensar-se que es tracta d’una simple divisa més, com si enlloc de pagar en euros decidís pagar en dòlars. L’Administració Tributària interpreta que les monedes virtuals, a més a més d’un mitjà de pagament, és una inversió financera. Per tant, quan algú fa una compra amb alguna moneda virtual per un producte o servei, està desinvertin o “venen” la seva inversió financera. Aquesta “venda” de la inversió financera, gairebé segur que li suposa al comprador un guany o pèrdua patrimonial a la seva declaració de la renda, ja que el valor de la moneda virtual és fluctuant. És a dir, es genera un benefici o pèrdua que vindrà determinat per la diferència entre pel preu en el qual es va comprar o adquirir la moneda virtual i l’import de la compra amb moneda virtual que s’ha fet a l’establiment comercial o botiga online.

Resumint, comprar amb moneda virtual en un establiment comercial físic o virtual et pot suposar un autèntic maldecap en la teva declaració de la renda. Fins que l’Agència Tributària no consideri les monedes virtuals com una divisa més, no és gaire recomanable fer compres amb moneda virtual.

Membres de:

logo-colegi-economistes.png

Partners tecnològics: