Coronavirus: ajuts per a tots els autònoms?

Els autònoms a qui se’ls ha imposat el tancament del seu negoci a causa de la declaració de l’estat d’alarma -comerç, hostaleria, restauració, activitats de l’àmbit formatiu i cultural, activitats recreatives o altres establiments oberts al públic- ja podien sol·licitar l’ajut estatal des del 18 de març. Però què passa amb la resta d’autònoms?

La resta d’autònoms a qui la normativa no els ha exigit el tancament, també s’han pogut veure afectats per la caiguda de l’activitat econòmica durant l’estat d’alarma. Aquests autònoms, ho siguin per compte propi o a través d’una societat, tenen l’oportunitat de demanar un ajut del 70% de la seva base reguladora i la condonació de la quota d’autònoms durant un mes o fins que finalitzi l’estat d’alarma. Per exemple, als autònoms que cotitzen per la base mínima, que són la gran majoria, els hi correspondria un ajut de 661€ més la quota de 286€ que deixarien de pagar. En total es podrien beneficiar d’un ajut de 947€.

El problema és com acreditar aquest perjudici econòmic degut al coronavirus. Per demostrar això, l’Estat demana una caiguda dels ingressos d’almenys un 75% durant el mes de març del 2020, respecte la mitjana dels 6 mesos anteriors (del setembre del 2019 al febrer del 2020). Per acreditar-ho necessitarem la comptabilitat, el llistat de facturació o qualsevol altre mitjà de prova admès en dret que ho justifiqui.

Cal tenir en compte que fins que no es va declarar l’estat d’alarma, al 14 de març del 2020, l’activitat econòmica dels negocis era més o menys l’habitual. Això vol dir que durant la primera meitat del mes de març els ingressos s’haurien mantingut i que, encara que l’activitat fos nul·la la resta del mes, la disminució dels ingressos globals del mes de març podria arribar a representar només un 50%. A la pràctica, molts d’aquests autònoms no es podran beneficiar de l’ajut pel cessament d’activitat econòmica.

Tot i això, els autònoms que puguin complir amb els requisits tenen de l’1 al 30 d’abril de 2020 per tramitar la sol·licitud a través de la seva mútua laboral, període prorrogable en cas de que es prorrogui l’estat d’alarma.

Es preveu que demà quedarà decretat el confinament total de les activitats no essencials; veurem quins ajuts s’activen a favor dels autònoms afectats.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *