La fi de la comptabilitat?

La fi de la comptabilitat?

Degut a la irrupció tecnològica causada per la quarta revolució industrial o indústria 4.0, moltes prediccions auguren la fi de la comptabilitat. Però realment la comptabilitat està en perill d’extinció?

L’origen de la comptabilitat es remunta a Venècia, l’any 1494, de la mà del frare Luca Pacioli. Des d’aleshores, la comptabilitat ha anat evolucionant, però l’estructura base del seu funcionament es manté a dia d’avui. Hem passat de fer anotacions a mà en un llibre de comptabilitat a enregistrar els moviments comptables en un programa informàtic, gràcies a les noves tecnologies. Però, en el fons, només hem canviat el suport físic.

La Indústria 4.0, basada en l’automatització robòtica de processos o automatització de processos mitjançant l’ús de softwares de nova generació, ha suposat un canvi de paradigma. Els robots, tot i ser en forma de software, cada dia són més ràpids i eficients en el registre de despeses, factures o conciliació de moviments bancaris de forma autònoma. Això fa que, en un futur no gaire llunyà, aquest aprenentatge dels robots arribi a desenvolupar una intel·ligència artificial capaç de substituir l’ésser humà en les tasques d’introducció de registres comptables.

La comptabilitat, tal i com la coneixem a dia d’avui, acabarà desapareixent. Noves tecnologies, com el Blockchain, crearan un ecosistema format per les empreses, entitats financeres, auditors de comptes, autoritats fiscals i legals que compartiran la mateixa informació des del núvol a temps real. Per tant, en el sentit estricte de la comptabilitat, podem dir que la comptabilitat desapareixerà. Però si entenem la comptabilitat com una eina d’informació financera, la necessitat del valor que ens aporten les dades continuarà existint. No haurem de dedicar temps i esforços en tasques repetitives i fàcilment automatitzables, sinó que podrem dedicar més temps a l’anàlisi i planificació estratègica dels diferents escenaris futuribles. En definitiva, haurem guanyat en previsió i anticipació.

Membres de:

logo-colegi-economistes.png

Partners tecnològics: